Onderhoud, reiniging en ontkalking voor je koffiemachine uitgelegd

Koffiemachine gekocht, en dan?

Het is écht belangrijk, dat je je koffiemachine regelmatig reinigt als je langer dan de minimale garantieperiode je koffiezetter wilt blijven genieten. Dus daarom hebben we hier wat uitleg over reiniging, ontkalking en onderhoud aan koffiezetters, ketels en waterkokers.

Waarom onderhoud?

Uit retouren en defecten bij reparateurs blijkt dat meer dan de helft van alle defecten aan een espressomachine of koffiezetapparaat te maken heeft met “onregelmatig” onderhoud.

De grootste vijand van je espressomachine is kalkaanslag. Kalk zet zich vast op de verwarmingselementen, aan de binnenkant van de boiler en in de leidingen.

Als je een volautomaat met een melkcircuit hebt, moet je ook dagelijks de melkvetten verwijderen om bacteriegroei en een vieze smaak te voorkomen.

Waarom dure en goede koffiebonen toch tegenvallen

Je koopt de allerlekkerste bonen of koffie en toch valt de smaak tegen. De smaak is zurig, de koffie uit je apparaat is zelfs aan de koude kant. Koffie druppelt er veel langzamer uit dan toen je ‘m net had.

De oorzaak is kalkaanslag en  ‘vervetting’ van de zetgroep, dat is het deel waar de warme koffie doorheen loopt. 

Bekijk ons overzicht van alle soorten ontkalkingsmiddelen. Als je op safe speelt gebruik je het officiële merkproduct, maar al onze ontkalkers zijn geschikt voor élk espressoapparaat.

Geen lekker crema-laagje op je Nespresso?

Ook Nespresso-apparaten hebben regelmatig onderhoud nodig. Elk Nespresso-apparaat heeft een ontkalkings-programma. Maar dit programma zit een beetje verborgen. Je moet knopjes een bepaalde tijd indrukken bijvoorbeeld, maar welke knoppen. Oplossing: Zoek het typenummer van je machine en tik dit typenummer plus het trefwoord “gebruiksaanwijzing” in een zoekmachine en je vind exact hoe je het “verborgen” ontkalkingsprogramma opstart! 

en toch is de smaak zurig. De temperatuur van de koffie is aan de lage kant en u krijgt geen mooie crema-laag. Begin dan bij het begin en ontkalk! Natuurlijk verkopen wij u graag alle soorten .

Wij zijn van oudsher (al sinds 2001!) en bedrijf dat veel aan horecabedrijven en kantoren levert. We weten hoe ontzettend belangrijk het is om hygiënisch te werken.

Bij u thuis maakt het natuurlijk iets minder uit als de machine een dagje z’n onderhoud mist. Maar wij zijn wel van mening dat apparaten waarmee levensmiddelen worden verwerkt altijd de allerbeste zorg verdienen. Zeker volautomatische espressomachines.

Kalkaanslag voorkomen

Een van de meest voorkomende misverstanden over filters in een espressomachine is dat deze bedoeld zijn voor warme landen, daar waar de waterkwaliteit slecht is. Dat is niet waar.

Je volautomaat heeft écht altijd een waterfilter nodig.

Hoe werkt zo’n waterfilter?

In het waterfilter zitten harsbolletjes of andere natuurlijke stoffen die zich binden met opgeloste kalk uit het drinkwater. Natuurlijk halen de Britafilters tot op zekere hoogte ook andere verontreiniging uit het water, maar waterfilters zijn met name bedoeld om kalkaanslag te voorkomen. Zoals u ziet op de onderstaande waterhardheidskaart zijn er eigenlijk geen plekken in Nederland waar het drinkwater volledig kalkvrij is.

Waterhardheid in Nederland - Boshuis, Thuis in Water!

 

 

Wanneer het filter vervangen?

Als je in een gebied woont met zacht water, met minder kalk gaat het filter tot een maand langer mee dan in een gebied met hard water.

Maar hoe dan ook, na verloop van tijd raakt het filter verzadigd en verliest z’n werking. Elke fabrikant hanteert zijn eigen maatstaf, maar bij normaal dagelijks gebruik zou je het filter minimaal een maand tot wel drie maanden kunnen gebruiken.

De makkelijkste manier om na te gaan hoe lang een filter zou moeten werken is om in gebruiksaanwijzing van uw espressomachine te kijken. Maar er is nog een manier!

Zelf testen of je waterfilter nog werkt

Je kunt zelf testen of het waterfilter nog werkt. Dit is beslist niet wetenschappelijk, maar het geeft wel een goede indicatie:

  1. Vang een paar druppels op uit je (volautomaat) espressomachine, nét nadat je de machine aanzet en hij machine voor de eerste keer spoelt.
  2. Vang deze druppels op een zwart bord, of zwarte mok en laat de druppels opdrogen.
  3. Kijk of je watervlekken ziet. Dus die beetje witte opgedroogde sporen met kalkaanslag. Zie je watervlekken in je opgedroogde druppels dan is het duidelijk. Nieuw filter! 
  4. En doe hetzelfde testje maar eens met een nieuw filter!

Nooit je espressomachine ontkalken met azijn! Maar waarom? 

Ja, een fles azijn is een nog geen euro. En officiele onderhoudsmiddelen zijn veel duurder. Toch moet je nooit azijn gebruiken! 

  1. Omdat een espressomachine van binnen uit koper of aluminium bestaat.
  2. Azijn heeft een etsende werking op metaal en tast rubbers en afdichtingen aan.
  3. Daarnaast is het een lastige taak om de vieze geur en smaak van azijn uit alle leidingen en afdichtingen te krijgen.

Je kan azijn wel gebruiken voor het ontkalken van GLAZEN (!) koffiepotten. Gewoon een uurtje met lauw water en scheutje azijn. Maar let op dat het een gladde glazen pot is, zonder metalen binnenwerk.

Een reinigingsproduct van je eigen machinefabrikant heeft een groot voordeel, de reinigingsprogramma’s in automatische espressomachines zijn volledig afgesteld op gebruik van hun product. 

Maar wil je geld besparen, alle ontkalkers die wij verkopen zijn geschikt voor alle espressomachines en elk programma.

Melkreinigers en koffieontvetters

De meeste fabrikanten hebben naast ontkalker ook vaak zogenaamde ontvetters in hun assortiment.

Koffiebonen zijn altijd een beetje ‘vettig’. Dit is meestal niet eens te zien, maar naar verloop van tijd zet zich een laagje olie af aan de binnenkant van uw espressomachine. Dit laagje olie moet om de paar weken verwijderd worden.

Doet je dit niet, dan wordt je apparaat vies en plakkering van de binnenkant. De smaak gaat snel achteruit, en je ruikt vaak ‘oude koffie’ terwijl de machine gewoon uitstaat.

Gebruik beslist nooit standaard ontvetters zoals Dasty. Deze voldoen niet aan voedselveiligheidsnormen. Daarnaast zijn huis- tuin en keukenontvetters vaak geparfurmeerd.

Deze frisse schoonmaakgeur krijg je nooit meer uit je machine. nooit meer uit uw apparaat. Klik hier voor ons overzicht van voedselveilige ontvetters voor koffiemachines.

Het melkcircuit reinigen

Stel dat je geen zin hebt in al die ontkalkingsmiddelen, want je koopt toch elk jaar een nieuw apparaat…

Dan nog adviseren we om nooit en te nimmer te besparen op reinigingsmiddelen rondom het melkcircuit. Vroeger kocht je misschien wel een filter-koffieapparaat en maakte deze een paar keer per jaar schoon. Dit gaat beslist niet op voor een volautomaat espressomachine met een melk-aansluiting.

Het niet juist of op tijd schoonmaken van het melkcircuit, of je nu koemelk havermelk of sojamelk gebruikt is gevaarlijk en kan mensen erg ziek maken.

Met het melkcircuit bedoelen we de slangetjes, melkbekers en alles wat er voor zorgt dat je een cappuccino kunt maken met je machine. De reiniging van het melkcircuit moet gebeuren met de juiste middelen. Hier vind je ons overzicht van veilige merkcircuit-reinigers voor elke machine.

Waarom geen afwasmiddel gebruiken?

Melkreinigers breken de enzymen van melk af.

Ze ‘ontbinden’ op een chemische manier de melkvetten en doden bacterieen. Afwasmiddel doet dit niet. 

Afwasmiddel reinigt absoluut het melkcircuit minder goed dan een gespecialiseerde melkreiniger. Daarnaast blijft de geur en smaak van afwasmiddel zitten in rubberen slangetjes.

De buitenkant van je espressomachine kan je natuurlijk altijd schoonmaken met een milde reiniger zoals een afwasmiddel. Gebruik liever geen allesreinigers, met name als je apparaat van kunststof is.

Wilt je veiligheid en gemak? Kies dan voor producten van je eigen merk of kies voor topproducten zoals Urnex Rinza, een van de beste melkreinigers op de markt. 

Het reinigen van koffiemolens

Voor het reinigen van vrijstaande bonenmalers, hebben we speciale ‘reinigingsbonen’. Dit zijn geen echte bonen maar ze lijken er wel op. De Urnex Grindz bestaan uit een voedselveilige formule gemaakt van granen en bindmiddelen. Grindz heeft de vorm van een koffieboon. Ongeveer één keer per maand kan je hiermee je koffiemolen reinigen.

De ‘Grindz’ verwijderen onder andere de koffieolie en voorkomt dat je koffie naar verloop van tijd een ranzige, oude smaak krijgt.

De werking is eenvoudig:

  1. Verwijder de normale bonen uit de koffiemolen.
  2. Leeg de inhoud van één zakje, of vier eetlepels Urnex Grindz in de molen.
  3. Draai vervolgens de Grindz door de molen.
  4. Tot slot dien je een handje normale koffiebonen ‘door te malen’ om de laatste restjes Grindz te verwijderen.

Merkartikel nemen of niet?

Een officieel reinigingsproduct is vaak wat duurder, maar geeft een veilig gevoel. Maar je kan prima elk ander reinigingsproduct kopen, wij verkopen namelijk alleen producten die voorzien zijn van een duidelijke gebruiksaanwijzing, ze zijn altijd bedoeld voor koffiemachines en koffiemolens. En ze hebben altijd een zogenaamd veiligheidsblad.

Tot zover dit mini-college 🙂