Keuzegids. Welk onderhoudsmiddel voor welk apparaat en waarom

Koffiemachine gekocht, en dan?

Er zijn maar weinig mensen die direct na aankoop van een nieuw apparaat de gebruiksaanwijzing doorlezen. En al helemaal niet de pagina's die verderop in het boekje staan en gaan over onderhoud. Dus daarom is er deze beknopte uitleg over onderhoud. Het is namelijk echt belangrijk, als u langer dan de minimale garantieperiode van uw machine wilt blijven genieten.

Waarom hameren jullie toch zo op onderhoud?

Uit gegevens van apparaten die we zelf repareren blijkt dat ongeveer de helft van alle defecten aan een espressomachine te maken heeft met vergeten onderhoud. De grootste vijand van uw espressomachine is kalkaanslag. Kalk zet zich vast op de verwarmingselementen, aan de binnenkant van de boiler en in de leidingen. U koopt de lekkerste bonen en toch is de smaak zurig. De temperatuur van de koffie is aan de lage kant en u krijgt geen mooie crema-laag. Begin dan bij het begin en ontkalk! Natuurlijk verkopen wij u graag alle soorten .

Wij zijn van oudsher een bedrijf dat veel aan horeca- en kantoren levert. We weten hoe ontzettend belangrijk het is om hygienisch te werken. Sterker nog, het is van levensbelang. Bij u thuis maakt het natuurlijk wat minder uit als de machine een dagje z'n onderhoud mist. Maar wij zijn wel van mening dat apparaten waarmee levensmiddelen worden verwerkt altijd de allerbeste zorg verdienen. Zeker volautomatische espressomachines.

Kalkaanslag voorkomen

Een van de meest voorkomende misverstanden over filters in een espressomachine is dat deze bedoeld zijn voor warme landen, daar waar de waterkwaliteit slecht is. Dat is niet waar. Uw volautomaat heeft écht een waterfilter nodig. In het waterfilter zitten namelijk harsbolletjes, of andere natuurlijke stoffen die zich binden met de kalk uit het drinkwater. Natuurlijk halen de Britafilters wel veronteinigingen uit het water, maar de filters zijn met name bedoeld tegen kalkaanslag. Zoals u ziet op de onderstaande waterhardheidskaart zijn er eigenlijk geen plekken in Nederland waar het drinkwater volledig kalkvrij is.

afbeelding:waterhardheid in nederland. bron: Unilever

 

Na verloop van tijd raakt het filter verzadigd en verliest z'n werking. Elke fabrikant hanteert zijn eigen maatstaf, maar bij normaal dagelijks gebruik zou u het filter minimaal een maand tot wel drie maanden kunnen gebruiken. Wij gebruiken ook filters die 'regenereerbaar zijn' maar deze zijn voor handmatige espressomachines. De makkelijkste manier om na te gaan hoe lang een filter zou moeten werken is om in gebruiksaanwijzing van uw espressomachine te kijken. Meestal geven fabrikanten ongeveer een maand aan bij dagelijks gebruik. Gebruiksaanwijzing kwijt? Deze zijn altijd gratis te vinden op de website van de fabrikant. Maar er is nog een manier. U kunt zelf testen of het waterfilter nog werkt. Dit is beslist niet wetenschappelijk, maar het geeft wel een goede indicatie.

Vang een paar druppels op uit uw espressomachine. Dit kan bijvoorbeeld nét nadat u de machine aanzet en uw machine voor de eerste keer spoelt.  Laat deze druppels opdrogen in bijvoorbeeld een mok met een zwarte bodem (of andere donkere ondergrond) en kijk of u daarna sporen ziet van kalkaanslag. Gebruik eventueel een loep. Ziet u witte kalkaanslag, dan is het duidelijk. Nieuw filter! 

 

Espressomachine ontkalken met azijn?

Mooie boel, maar een fles azijn is een nog geen euro, jullie onderhoudsmiddelen zijn echt veel duurder.

Ja dat klopt, u mag het gerust proberen. Bookmark alleen onze site zodat u snel weer een nieuwe machine kunt kopen. Zonder gekheid, uw espressomachine proberen te ontkalken met azijn is een heel slecht plan. Ten eerste omdat een espressomachine soms uit koper bestaat. Maar soms ook aluminium of RVS-leidingen heeft. Azijn heeft een etsende werking op metaal en het kan rubbers en afdichtingen aantasten. Daarnaast is het een lastige taak om de vieze geur en smaak van azijn uit alle leidingen en afdichtingen te krijgen. Een eenvoudige GLAZEN koffiepot even een uurtje laten weken met wat lauw water en azijn kan weinig kwaad, zolang het een gladde pot is die makkelijk te reinigen is zodat de azijnsmaak er ook uitgespoeld kan worden. Maar een reinigingsproduct van uw eigen machinefabrikant te kiezen heeft nog een groot voordeel. De reinigingsprogramma's in automatische espressomachines zijn volledig afgesteld op gebruik van hun product. U hoeft alleen maar de ALTIJD bijgeleverde instructies op te volgen en de machine doet het werk zelf. Als u uw 'eigen merk gebruikt' hebt u noot onder- of overdosering van het reinigingsproduct en hoeft u niet bang te zijn voor achtergebleven schoonmaakresten.

Melkreinigers en ontvetters

Urnex RinzaDe meeste fabrikanten hebben naast ontkalker ook vaak zogenaamde ontvetters in hun assortiment. Deze producten zijn afgesteld op het automatische reinigingsprogramma van uw espressomachine. Ontvetters verwijderen het laagje olie dat koffiebonen achterlaten. Koffiebonen zijn altijd een beetje 'vettig'. Dit is meestal niet eens te zien, maar naar verloop van tijd zet zich een laagje olie af aan de binnenkant van uw espressomachine. Dit laagje olie moet om de paar weken verwijderd worden. Doet u dit niet, dan wordt u apparaat vies en plakkering van de binnenkant. En de smaak gaat snel achteruit. Gebruik beslist nooit standaard keuken-reinigingsmiddelen, deze voldoen niet aan voedselveiligheidsnormen. Daarnaast zijn huis- tuin en keukenontvetters vaak geparfurmeerd. Deze frisse schoonmaakgeur zorgt voor een vieze smaak en die krijgt u nooit meer uit uw apparaat. Een goed en goedkope ontvetter die geschikt is voor alle typen machines is Urnex Cafiza ()

Het melkcircuit reinigen

Urnex RinzaStel dat u geen zin hebt in ontkalkingsmiddelen, want u koopt toch elk jaar een nieuw apparaat. Dan nog adviseren we om nooit en te nimmer te besparen op reinigingsmiddelen rondom het melkcircuit. Vroeger kocht u misschien wel een filter-koffieapparaat en maakte deze een paar keer per jaar schoon. Dit gaat beslist niet op voor een volautomaat espressomachine. Het niet juist schoonmaken van het melkcircuit is gevaarlijk en kan mensen ziek maken. Melk is een zeer bederfelijk product. Zeker op warme dagen groeien er razendsnel bacterien in melk. Met melkcircuit bedoelen we de slangetjes, melkbekers en alles wat er voor zorgt dat u een cappuccino kunt maken met uw machine. De reiniging van het melkcircuit moet gebeuren met de juiste middelen. Sommige onderdelen kunnen vaak mee in de vaatwasser voor een hygienische reiniging, andere onderdelen zoals een kunststof melkhouder kunt u beter reinigen met de hand.

Waarom geen afwasmiddel om espressomachine schoon te maken?

Melkreinigers breken de enzymen van melk af. Ze 'ontbinden' op een chemische manier de melkvetten en doden bacterieen. Afwasmiddel doet dit niet. Afwasmiddel reinigt het melkcircuit minder goed dan een gespecialiseerde melkreiniger. De geur en smaak van afwasmiddel blijft zitten in rubberen slangetjes. Elke fabrikant heeft z'n eigen product, maar de werking komt overeen. De buitenkant van uw espressomachine kunt u altijd schoonmaken met een milde reiniger zoals een afwasmiddel. Gebruik liever geen allesreinigers, met name als uw apparaat van kunststof is. Wilt u veiligheid en gemak? Kies dan voor producten van uw eigen merk of kies voor Urnex Rinza, een van de beste melkreinigers op de markt. () .

 

reinigen van bonenmalers cq. koffiemolens

Voor het reinigen van vrijstaande bonenmalers, hebben we speciale 'reinigingsbonen'. Dit zijn geen echte bonen maar ze lijken er wel op. De Urnex Grindz bestaan uit een voedselveilige formule gemaakt van granen en bindmiddelen van farmaceutische kwaliteit. Grindz heeft de vorm van een koffieboon. Ongeveer één keer per maand dient u uw bonenmaler te reinigen. De 'Grindz' verwijderen onder andere de koffieolie en voorkomt dat uw koffie naar verloop van tijd een ranzige smaak krijgt. De werking is eenvoudig: Verwijder de normale bonen uit uw koffiemolen, en stop de inhoud van één zakje, of vier eetlepels Urnex Grindz in de molen. Draai vervolgens de Grindz door de molen. Tot slot dient u een handje normale koffiebonen 'door te malen' om de laatste restjes Grindz te verwijderen.( Klik hier voor )

waarom alleen merkartikelen op jullie site?

Een officieel reinigingsproduct van een espresso/koffiemerk is vaak wat duurder is dan een zogenaamd 'generiek merk'. Ook naamloze namaakfilters zijn goedkoper. We verkopen geen naamloze reinigingsproducten. Ten eerste omdat reinigingsproducten voor espressomachines chemicaliën bevatten. Veel van deze merkloze artikelen hebben geen verplicht veiligheidsblad en geen fabrikantenwebsite met gebruiksaanwijzing. Een merk dat goedkoper is dan de meeste 'fabrieksmerken' en toch van een zeer goede kwaliteit is, is het merk Urnex. Urnex is namelijk gespecialiseerd in de productie van reinigingsmiddelen voor (professionele) espressomachines.